Прејди на содржината

Бригита Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бригита Шведска

Бригита Шведска (околу 1303 - 23 јули 1373 година); родена како Биргита Биргерсдотер, исто така Биргита од Вадстена или Света Биргита ( шведски: heliga Birgitta ) — мистик и светица, и основач на монахињите и монасите на Бригитини по смртта на нејзиниот сопруг. Надвор од Шведска, таа била позната и како принцеза на Нерисија и била мајка на Катерина од Вадстена . (Иако била именувана како Бригита Шведска, таа не била член на шведското кралско семејство. )

Таа е една од шесте светци-заштитници на Европа, заедно со Бенедикт од Нурсија, светите Кирил и Методиј, Катерина Сиенска и Едит Штајн .