Сара Заеди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сара Заеди (родена 1981 година во Техеран ) [1] е иранско - шведска математичарка која работи на динамиката на пресметковниот флуид и е вонреден професор по бројчена анализа на Кралскиот технолошки институт (КТХ) во Шведска. Таа е една од десетте добитници и единствената жена добитник на Наградата на европското математичко друштво за 2016 година „за нејзиното извонредно истражување во врска со развојот и анализата на бројчени алгоритми за парцијални диференцијални равенки со фокус на апликации за проблеми со динамично менување на геометријата “. Темата на предавањето за Наградата ЕМС на Заеди било нејзиното неодамнешно истражување за методот CutFEM за решавање проблеми со динамика на флуиди со промена на граничната геометрија, како што се јавуваат при симулирање на динамиката на системите на две мешавини на течности.[2] Овој метод комбинира методи поставени на ниво за да ги претставува границите на доменот како пресеци на основната униформа мрежа, заедно со бројчени техники за симулација кои можат да се прилагодат на сложените геометрии на мрежните ќелии пресечени од овие граници.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Timon, Ágata (July 20, 2016), „Me gusta resolver problemas matemáticos del mundo real: Sara Zahedi, del Royal Institute of Technology (Suecia), ganadora del premio EMS a matemáticos jóvenes“, El Mundo.
  2. Prize laureates, 7th Eur. Congress of Mathematics, July 18–22, 2016, retrieved 2016-07-26.
  3. Burman, Erik; Claus, Susanne; Hansbo, Peter; Larson, Mats G.; Massing, André (December 2014), „CutFEM: Discretizing geometry and partial differential equations“ (PDF), International Journal for Numerical Methods in Engineering, 104 (7): 472–501, Bibcode:2015IJNME.104..472B, doi:10.1002/nme.4823.