Каролина Бенедикс-Брус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бенедикс-Брус (28 октомври 1856 - 16 февруари 1935) била шведска вајарка. После студиите на Академијата за уметности во Шведска, заминала во Франција, најпрво да студира, а подоцна да живее и работи во колонијата на уметниците во Грез-сур-Лоунг, каде го запознала нејзиниот сопруг Вилијам Блер Брус . Со него таа се вратила во Шведска и заедно го основале имотот на уметниците Бруцебо на Готланд, кој подоцна бил претворен во природен резерват . Таа исто така работела активно на зачувување на старите згради, правото на глас на жените и формирање на Шведска организација за доброволна одбрана на жените .

Каролина Бенедикс-Брус и Вилијам Блер Брус

Наводи[уреди | уреди извор]