Прејди на содржината

Сара Даниус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Даниус во 2016

Сара Марија Даниус (5 април 1962 - 12 октомври 2019) — шведски литературен критичар и филозоф и научник за литература и естетика. Даниус била професор по естетика на Универзитетот во Содертерн, доцент по литература на Универзитетот во Упсала [1] и професор по книжевна наука на Универзитетот во Стокхолм.[2]

Даниус била член на Шведската академија и прва жена постојан секретар.[3] Таа била една од централните фигури во полемиките во 2018 година што резултираше со откажување на Нобеловата награда за литература таа година и следственото преструктуирање на академијата.[4]

  1. Wiman, Björn (7 March 2013). „DN-medarbetare tar plats i Svenska akademien“. Dagens Nyheter (шведски).
  2. Anell, Eva (1 October 2013). „Vill bidra med humor och olydnad“. tidningencurie.se (шведски). Curie. Посетено на 12 October 2019.
  3. „Sara Danius ersätter Peter Englund“. Dagens Nyheter (шведски). 20 December 2014. Посетено на 12 October 2019.
  4. Jones, Evelyn (12 April 2018). „Permanent Secretary of the Swedish Academy leaves her position“. Dagens Nyheter. Посетено на 13 April 2018.