Прејди на содржината

Маријана Фредриксон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Маријана Фредриксон (родена на 28 март 1927 година во Гетеборг – 11 февруари 2007 година во Естерскар) била шведски автор која работела и живеела во Рослаген и Стокхолм. Пред да стане романописец, таа била новинарка во разни шведски весници и списанија, вклучувајќи ја и <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Svenska_Dagbladet" rel="mw:ExtLink" title="Svenska Dagbladet" class="cx-link" data-linkid="8">Svenska Dagbladet</a> .

Фредриксон објавила петнаесет романи, од кои повеќето се преведени на англиски, германски, холандски и други јазици. Повеќето нејзини претходни книги се темелат на библиски приказни. Централна тема во нејзините списи е пријателството затоа што, како што тврдела, „пријателството ќе биде поважно од љубовта“ во иднината.