Џеклин Тејлор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Џеклин Ивет Тејлор
Други имињаЏеклин Лонг
ПолињаGenomics, Minority Health, Nursing Science
УстановиColumbia University School of Nursing, 2020 – Present
New York University, 2018 – 2020
Yale School of Nursing, 2008 – 2017
University of Michigan, 2005 – 2008
ОбразованиеWayne State University, PhD, 2004
Washington University in St. Louis, Cardiovascular Genetic Epidemiology, 2009
Поважни наградиPresidential Early Career Awards for Scientists and Engineers, 2017

Џеклин Тејлор (родена Лонг) е американска медицинска сестра-научник и професорка по медицинска нега и директорка на Центарот за истражување на луѓе со боја на Факултетот за медицинска сестра на Универзитетот Колумбија. Нејзиното истражување се фокусира на здравствените разлики кај помалку застапените малцински популации. Нејзината работа комбинира пристапи во -омиките, како што се геномиката, епигеномијата и секвенционирањето на целиот геном, со разбирање на основните социјални фактори кои придонесуваат за здравствените резултати. Во 2019 година, таа била избрана за Национална медицинска академија како признание за нејзината работа.

Образование[уреди | уреди извор]

Тејлор е афро-американка. Таа присуствувала на државниот универзитет Вејн во Детроит, Мичиген и за додипломски и постдипломски студии. Таму, таа добила диплома за медицинска сестра во 1999 година, магистер на науки за медицинска сестра во 2002 година и доктор по филозофија во 2004 година.[1] Прво се приклучила на лабораторијата за време на додипломските студии, работејќи под менторство на Жозеф Данбар, кој бил претседател на одделот за физиологија.[2] Нејзиното истражување на универзитетот со текот на годините еволуирало на крајно проучување на генетиката на хипертензија, фокусирајќи се на повеќе генерации афроамерикански жени.

Кариера и истражување[уреди | уреди извор]

Во 2005 година, Тејлор станала асистент професор по медицинска сестра на Универзитетот во Мичиген. Во 2008 година, таа се преселила во Конектикат, каде станала вонреден професор и вонреден декан за различноста и инклузијата на медицинскиот сектор на Јеил. Додека била на Јеил, таа била Контакт ПИ на петгодишна студија, добивајќи поддршка за финансирање од Националниот институт за медицинска сестра на Националниот институт за здравство. Студијата, позната како интергенерациско влијание на генетските и психолошките фактори врз крвниот притисок (ИнтерГЕН), го истражува комбинираното влијание на генетските, животната средина и психолошките стресори врз крвниот притисок, со фокус на членовите на афроамериканската заедница.[3]

За време на нејзиниот мандат, таа исто така започнала да ја проучува геномиката на труење со олово како одговор на постојаната криза со вода на Флинт, развивајќи метод за истовремено мерење на нивото на олово и тестирање на генотипови на деца за да се идентификуваат генетските фактори кои го зголемуваат ризикот од долгорочно оштетување.[4] Како дипломирана студентка во државата Вејн, таа исто така ја истражувала и меѓусебната поврзаност помеѓу варијантите на гени и изложеноста на животната средина на олово кај децата во Детроит.[5] Таа ги идентификува корелација помеѓу децата со варијанта на генот што ја кодира арилсулфатазата А (АСА) и зголемен ризик од оштетување на невроразвојот како резултат на изложеност на олово.

Во 2018 година, Тејлор се приклучила на факултетот на Универзитетот во Њујорк, станувајќи инаугуративниот професор по здравствен капитал на Вернис Д. Фергусон, каде остана до 2020 година.[6] Таму, таа служела како ко-главен истражувач на петгодишна награда за грант, со која беше основан Центарот за прецизно здравје во разновидни популации на NYU Meyers [7] Центарот би обучувал научници-медицински сестри да ги проучуваат хроничните состојби и нивната основна биологија, со цел да го намалат товарот врз маргинализираните заедници. Во 2020 година, таа стана професор по медицинска сестра и директор на Центарот за истражување на луѓе со боја на медицинскиот сектор на Универзитетот Колумбија.

Низ нејзината кариера, Тејлор исто така била поборник за подобрување на прецизното здравје кај малцинските популации - со фокус на улогите и одговорностите на медицинските сестри - како стратегија за намалување на здравствените разлики.[8]

Награди и почести[уреди | уреди извор]

 • Избран за соработник, Американска академија за медицински сестри, 2011 година
 • Избран за соработник, Американско здружение за срце, 2015 година
 • Претседателска награда за рана кариера за научници и инженери, 2017 година [9]
 • Избран член, Национална медицинска академија, 2019 [10]

Изберете публикации[уреди | уреди извор]

 • Taylor, Jacquelyn Y.; Wright, Michelle L.; Housman, David (2016-06-22). „Lead toxicity and genetics in Flint, MI“. NPJ Genomic Medicine. 1. doi:10.1038/npjgenmed.2016.18. PMC 4936820. PMID 27398227.
 • Crusto, Cindy A.; Barcelona de Mendoza, Veronica; Connell, Christian M.; Sun, Yan V.; Taylor, Jacquelyn Y. (July 2016). „The Intergenerational Impact of Genetic and Psychological Factors on Blood Pressure Study (InterGEN): Design and Methods for Recruitment and Psychological Measures“. Nursing Research. 65: 331–338. doi:10.1097/NNR.0000000000000163. PMC 4930011. PMID 27362519.
 • Taylor, Jacquelyn Y.; Sun, Yan; Barcelona de Mendoza, Veronica; Ifatunji, Mosi; Rafferty, Jane; Fox, Ervin R.; Musani, Solomon K.; Sims, Mario; Jackson, "James S. (October 2017). „The Combined Effects of Genetic Risk and Perceived Discrimination on Blood Pressure Among African Americans in the Jackson Heart Study“. Medicine. 96 (43): e8369. doi:10.1097/MD.0000000000008369. PMC 5671860. PMID 29069027.
 • Taylor, Jacquelyn Y.; Barcelona de Mendoza, Veronica (January 2018). „Improving -Omics-Based Research and Precision Health in Minority Populations: Recommendations for Nurse Scientists“. Journal of Nursing Scholarship. 50 (1): 11–19. doi:10.1111/jnu.12358. PMID 29140597.

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. „Wayne State alum explores why health disparities exist and how to address them“. Today@Wayne (англиски). 2018-05-15. Посетено на 2020-06-10.
 2. Kriebel, Jo-Ann (2018-08-24). „NINR Lecture Examines Roots of Hypertension in African Americans“. NIH Record (англиски). Посетено на 2020-06-10.
 3. Crusto, Cindy A.; de Mendoza, Veronica Barcelona; Connell, Christian M.; Sun, Yan V.; Taylor, Jacquelyn Y. (2016). „The Intergenerational Impact of Genetic and Psychological Factors on Blood Pressure Study (InterGEN): Design and Methods for Recruitment and Psychological Measures“. Nursing Research. 65 (4): 331–338. doi:10.1097/NNR.0000000000000163. ISSN 0029-6562. PMC 4930011. PMID 27362519.
 4. Walsh, Dylan (November 2017). „African Americans at risk for lead poisoning“. yalealumnimagazine.com (англиски). Посетено на 2020-06-10.
 5. Long, Jacquelyn; Covington, Chandice; Delaney-Black, Virginia; Nordstrom, Beth (November 2002). „Allelic variation and environmental lead exposure in urban children“. AACN Clinical Issues. 13 (4): 550–556. doi:10.1097/00044067-200211000-00008. ISSN 1079-0713. PMC 2873680. PMID 12473917.
 6. „Jacquelyn Taylor named inaugural Vernice D. Ferguson Professor in Health Equity | NYU Rory Meyers College of Nursing“. nursing.nyu.edu. Посетено на 2020-06-10.
 7. „NYU Meyers Receives NIH Grant to Establish the Center for Precision Health in Diverse Populations“. 2018-08-15. Посетено на 2020-06-10.
 8. Taylor, Jacquelyn Y.; Barcelona de Mendoza, Veronica (January 2018). „Improving -Omics-Based Research and Precision Health in Minority Populations: Recommendations for Nurse Scientists“. Journal of Nursing Scholarship. 50 (1): 11–19. doi:10.1111/jnu.12358. ISSN 1547-5069. PMC 5935491. PMID 29140597.
 9. „President Obama Honors Federally-Funded Early-Career Scientists“. whitehouse.gov (англиски). 2017-01-09. Посетено на 2020-06-10.
 10. „National Academy of Medicine Elects 100 New Members“. National Academy of Medicine (англиски). 2019-10-21. Посетено на 2020-06-10.