Еми Рапе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еми Рапе
Роден(а)14 февруари 1835
Починал(а)19 октомври 1896
ЗанимањеМедицинска сестра и директорка на медицинско училиште
Познат(а) поПионер и основач на шведското образование за медицински сестри

Еми Каролина Рапе (14 февруари 1835 - 19 октомври 1896) била шведска медицинска сестра и директор на медицинско училиште. Таа била пионер и основач на шведското образование за медицински сестри. Таа била прва обучена професионална медицинска сестра и прва директорка на првото образование за медицински сестри во нејзината земја.

Животопис[уреди | уреди извор]

Рапе е родена кај земјопоседникот Барон Адолф Фредрик Рапе и Улрика Катарина Вилхелмина Хамарсјилд. Таа се здобила со строго образование каде што чувството на должност и разумната економија се сметале за важни, и како невенчана благородна жена, таа останала под надзор на своето семејство до триесет години. Таа рано се интересирала за медицината и професијата медицинска сестра. Таа, наводно, била инспирирана од нејзината тетка Елизабет „Елизе“ Рапе.

Во 1866 година, новиот воспоставен шведски Црвен крст посакал да основа училиште за медицински сестри во Шведска и бил во потрага по образована директорка на чело на институцијата. Софи Адлерспар направила договор со Флоренс Најтингел, дека лицето избрано за задачата треба да се образува од страна на Најтингел во Лондон, а потоа да се објави како соодветен кандидат во нејзиното издание Tidskrift för hemmet. Рапе ја сметале за соодветен кандидат за воспоставување соодветно училиште за образование на професионални медицински сестри во Шведска. Таа била испратен како студент во училиштето на Флоренс Најтингел Флоренс Најтингејл Факултетот за медицински сестри и акушерство во Болницата св.Томас во Лондон (сега дел од Кралскиот колеџ во Лондон ) во 1866 година. Лично била подучувана од Флоренс Најтингел, која била задоволна од неа како студентка. Рапе го сподели својот став за професијата медицинска сестра како повик.

Еми Рапе се вратила во Шведска во 1867 година и студирала во болницата „Sahlgrenska sjukhuset“ во Гетеборг и на други клиники во Стокхолм. Во 1867-1877 година, таа била главна медицинска сестра на новоформираната хируршка клиника во академската болница Упсала и директор на медицинското училиште таму, кое било нововоспоставено од страна на Црвениот крст. Ова биле првите секуларни курсеви за обука на медицински сестри во Шведска: единственото формално образование што било претходно достапно за медицинските сестри била ѓаконската институција отворена од Марија Цедершилд во 1851 година.

Рапе била пионер и честопати наидувала на отпор од властите. Како бароница, таа предизвикала контроверзност бидејќи се занимавала со таква професија и, всушност, не прифаќала никаква плата. Таа поттикнала чувство на професионална лојалност помеѓу медицинските сестри кон другите медицински сестри и пробала да го подигне статусот на професијата инсистирајќи на медицинска компетентност и висок морал. Во 1877-1886 година била надзорник во Централната болница во Упсала за ментално болни. По пензионирањето, таа работела како болнички инспектор и во рамките на Црвениот крст. Еми Рапе била во роднинска врска со Торборг Рапе, кој бил современ авторитет во образованието на интелектуална попреченост.

Еми Рапе била одликувана со „Кралскиот медал“ во 1877 година и Кворум на Илис во 1895 година.

Наследство[уреди | уреди извор]

Патот на Улерокер во Упсала го носи името по неа: „Emmy Rappes väg“ (улица Еми Рапе ).

Погледни и[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • 1977 година - „Бог да те благослови, драга моја госпоѓице Најтингејл“ : писма од Еми Каролина Рапе до Фиренца Најтингел 1867–1870ISBN 91-22-00097-6

Користена литература[уреди | уреди извор]

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

  • Emmy Rappe во Svenskt kvinnobiografiskt lexikon