Еда Манга

Од Википедија — слободната енциклопедија

Еда Манга (родена 1969 година) [1] е шведски историчар на идеи, говорник и дебатер. Манга е добитник на Клиоприза во 2004 година за својата докторска теза Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag („Божествени откритија и демонски односи“).[2] Еда Манга е активна на јавни дебати и е бранител на муслиманките во Шведска за носење хиџаб .[3] Како последица на тоа таа била критикувана за тривијализирање на прашањето на жените како жртви на насилните култури на честа во Шведска.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Manga, Edda (2004-09-14). „Edda Manga: Tillväxtens ideologi gör oss fattiga“. Göteborgs-Posten. Посетено на 2010-05-19.
  2. Bäckstedt, Eva (2004-09-14). „Historisk onani ledde till Cliopris“. Svenska Dagbladet. Посетено на 2010-10-17.
  3. „Samma gamla slitna pamflett om slöjan“. Göteborgs-Posten (шведски). Посетено на 2017-12-25.
  4. „Förnekarna av hedersvåld“. Göteborgs-Posten (шведски). Посетено на 2017-12-25.