Шарлот Перели

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Шарлот Перели
Перели во 2017.
Биографски податоци
Родено имеАна Џени Шарлот Нилсон
Познат(а) и какоCharlotte Nilsson
Роден(а)7 октомври 1974
ПотеклоШведска Хувмантроп, Шведска
ЖанровиДиско, Поп
ИнструментиПејач
Период на активност1987–сè уште
ИздавачиStockhouse (1999-2008)
Universal Music (2008-present)
СоработнициWizex, Anders Engbergs
Мреж. местоMyspace site
Official Website
Шарлот Перели

Шарлот Перели (шведски: Charlotte Perrelli) (родена како Ана Џени Шарлот Нилсон, (шведски: Anna Jenny Charlotte Nilsson), на 7 октомври 1974 година во Хувманторп, Крунуберг, Шведска) - шведска пејачка и телевизиска водителка.[1]

Победила на шведскиот избор за песна на евровизија Мелодифестивален во 1999, а потоа победила и на Евровизија 1999 со песната "Take me to your heaven" во Ерусалим, Израел.

Од тогаш издала седум албуми и повеќе синглови.

Перели победила уште еднаш на Мелодифестивален во 2008 и ја претставувала Шведска на Евровизија 2008 со песната "Hero" во Белград, Србија.

Приватен живот[уреди | уреди извор]

Во 2003, Перели се омажила со Никола Ингросо, шведско-италијански сопственик на ресторани, и имаат два сина.

Поради семејни несогласувања, Шарлот и Никола го смениле своето презиме во Перели.[2]

По шпекулации во шведските медиуми дека парот имале проблеми, Перели и Ингросо официјално изјавиле дека се разделиле во јуни 2008,[3] а на 24 септември 2009 парот поднел развод.[4]

Од 2012, Перели е во врска со Андерс Џенсен. Таа го родила првото дете со него на 30 јули 2013, а во октомври 2018 го родила нејзиното четврто дете.[5]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • 1999 - Charlotte
  • 2001 - Miss Jealousy
  • 2004 - Gone Too Long
  • 2006 - I din röst
  • 2008 - Hero
  • 2008 - Rimfrostjul
  • 2012 - The Girl
  • 2013 - Min barndoms jul
  • 2017 - Mitt liv

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Eurovision Song Contest - Belgrade 2008“. web.archive.org. 2008-05-26. Посетено на 2020-10-03.
  2. „Nicola Perrelli mot Charlotte: "Jag vill ha tillbaka mitt namn" | Klick! | Nöjesbladet | Aftonbladet“. web.archive.org. 2014-09-03. Посетено на 2020-10-03.
  3. „Charlotte och Nicola Perrelli tar time out | Nöjesliv | Aftonbladet“. web.archive.org. 2008-06-12. Посетено на 2020-10-03.
  4. „Charlotte Perrelli bryter tystnaden om skilsmässan | Extra | Expressen“. web.archive.org. 2014-08-08. Посетено на 2020-10-03.
  5. „Nu avslöjar Perrelli sin nyfödde sons namn | Kvällsposten“. web.archive.org. 2013-09-15. Посетено на 2020-10-03.