Јаким Алулов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јаким Алулов
Роден непознато
Вевчани, Македонија
Починал декември 1903
Вишни, Македонија

Јаким Алулов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската револуционерна организација.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Тој е роден во Вевчани, тогашна Отоманско Царство. Се приклучува во Македонската револуционерна организација во 1901 година. Од 1903 година Јаким Алулов е регионален војвода. За време на Илинденското востание Јаким Алулов раководи со четата на Струшки Дримкол. Умира во декември 1903 година во Вишни[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје 2015, стр. 8-9
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 7.