Пане Прошев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пане Прошев
Роден 1866
Штип, Македонија
Починал непознато
непознато

Пане Ат. Прошев — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Панел Прошев е роден во 1866 година во градот Штип, тогаш во Отоманското Царство. Во 1894 година Гоце Делчев го покрстил ВМОРО. Раководел градска терористичка група и во 1899 година е член на штипскиот околиски комитет на ВМОРО. Во 1905 година побегнал во Кнежевството Бугарија, за да не биде уапсен од турските власти [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 141.