Васил Пуфката

Од Википедија — слободната енциклопедија
Димитар Мирасчиев
Роден непознато
непознато
Починал 2 август 1911
Крушари, Егејска Македонија

Васил Пуфката — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Георги Мучитанов - Касапчето и Васил Пуфката во 1909 година во Битола, го ликвидирале Јово Јовановиќ, поранешен деец на ВМОРО кои се ставил во услуга на турската власт. По атентатот двајцата се засолниле во Ениџевардарско и стануваат помошници војводи на Апостол Петков .

На 2 август 1911 година Апостол Петков заедно со Георги Мучитанов и Васил Пуфката загинуваат во ениџевардарското село Крушари (денес Абелиес, Грција), биле предадени и отруени од поранешниот четник и секретар на четата, Тодор Чифтеов [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Мария Атанасова. Ениджевардарското слънце Апостол Петков. Во: „Български войводи“, София, 1985, стр.191.