Ренегати од МРО

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ренегатите од МРО се членови на Македонската револуционерна организација кои се одметнале од нејзините редови и преминале на страната на непријателите на македонското револуционерно ослободително движење. Такви примери се војводата Коте Христов преминал на страната на Елиномакедонскиот комитет и предводел андартска чета [1], Глигор Соколов преминал на страната на Српскиот комитет на четничката акција, а Дончо Тодоров преминал во османлиска служба.

Извори[уреди | уреди извор]