Војвода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Московски војвода, 17 век

Војвода (потекнува од старословенскиот јазик, со буквално значење „оној кој предводи воини“ или „воен водач“) е словенска титула кој првично го именува главниот командант на воените сили.

Изразот постепено почнал да се однесувал на управувач на покраина, област, а областа под управна власт на војводата се нарекува Војводство. Во англискиот јазик, изразот војвода честопати се преведува како принц, а во словенската терминологија рангот на војвода во некои случаи се изедначува со германската титула херцог. Денес во Полска, изразот војвода се оденсува на гувернер на провинција, односно војводство.

Титулата се користела во средновековна Бугарија, Чешка, Босна, Хрватска, Грција, Трансилванија, Полска, Русија, Србија, Македонија, Молдавија, Влашка, Руген [1] и др. Во средновековни кнежевства Молдавија и Влашка, терминот војвода станал дел од официјалните титулари на суверениот принц, и го означувале правото за раководење на цела армија. Војвода или вајда исто така бил титула на унгарскиот гувернерите на Трансилванија во средниот век.

Најпосле, во Отоманското Царство, водачите на ајдутите и на комитските чети на Балканскиот Полуостров се нарекувале војводи.

Војводите како мотив во народното творештво[уреди | уреди извор]

Војводите како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Војводите како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. Die Sprache der slawischen Bewohner des Ostseeraums
 2. Македонски народни балади, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 63-65.
 3. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 35-38.
 4. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 78-79.
 5. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 79-84.
 6. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 84-85.
 7. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 86-89.
 8. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 90-91.
 9. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 105-106.
 10. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 109-110.
 11. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 113.
 12. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 113-114.
 13. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 118-119.
 14. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 234-237.
 15. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 326-330.
 16. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 238-240.
 17. Кочо Рацин, Бели мугри. Скопје: Кочо Рацин, 1963, стр. 21.
 18. Наум Целакоски, Пролог, 1998, стр. 37.
 19. DISCOGS, The Stranglers – The Raven (пристапено на 24.4.2021)