Маргита девојка и Рајко војвода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Маргита девојка и Рајко војвода (српски: Маргита дјевојка и Рајко војвода) - српска епска песна. Песната прв ја запишал Вук Караџиќ, кој ја слушнал од старецот Рашко од селото Сабанти, во близината на Крагуевац.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Рано наутро, девојката Маргита шета низ Срем и го колне војводата Рајко поради злосторствата што ги прават Турците. Рајко ја слуша клетвата и ѝ одговара дека тој не може да го одбрани Срем зашто е сам, додека во минатото во разни места имало бројни јунаци. Тогаш, Рајко се прободува во срцето и умира. Маргита ги оплакува умрените српски јунаци, а потоа и таа се прободува во срцето и паѓа мртва до војводата Рајко.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. В.Ђ., „Поговор - О певачима“, во: Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 490.
  2. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 326-330.