Јордан Поп Костадинов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јордан Поп Костадинов
Роден Прилеп, Македонија
Починал Прилеп, Македонија

Јордан Поп Костадинов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Учителскиот кадар во прилепската гимназија во учебната 1892-93 година. Јордан Поп Костадинов стои прв од лево.

Јордан Поп Костадинов е роден во Прилеп, тогаш во Отоманското Царство. Работел како учител и книжар. Заедно со Даме Груев, Александар Хаџи Панов и Јордан Гавазов го создаваа Прилепскиот ревоуционерен комитет на Македонската револуционерна организација во 1894 година[1]. Предводел долги години терористичката група на Организацијата, како таков е уапсен и лежел во Битолскиот затвор. Починал веднаш по излегувањето оттаму [2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Спомени на Даме Груев
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 134.