Тодор Бајрактаров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тодор Бајрактаров
Роден Лажец, Битолско, Македонија
Починал 15 јули 1902

Тодор Бајрактаров Фурнаџиев или Фурнаџијата бил македонски революционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Тодор Бајрактаров е роден во битолската село Лажец, тогаш во Османлиското Царство. По професија е фурнаџија. Работи во Битола и станува јатак на Дељо Лесковски и Стојан Донски, по што и тоа е член на локалната терористичка група на ВМОРО. Во февруари 1902 година станува нелегален четник при Георги Сугарев. Откако војводата се разболува четата е предводена од Бајрактаров. Загинува со целата своја чета во 1902 година во борба со турските сили во селото Чарлија (Горна или Долна Чарлија). Со него загинале четниците Ристо од Будаково, Благо и син му Димитар од Бач, Боже од Трап, Темелко од Лера, Мице и Цветан од Кичевско и еден папуджия од Битолско, се спасил само четник Петре Тасев од Могила [1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Илюстрация Илинден, 1930, бр. 29, стр.15