Владимир Куситасев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Владимир Куситасев
Роден непознато
Прилеп, Македонија
Починал 1904
Солун, Егејска Македонија

Владимир (Миро) Тасев или Куситасев — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Куситасев е роден во Прилеп, тогаш во Османлиското Царство. Во 1901 година завршува Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“. Станува полномошник на Централниот комитет на ВМОРО и раководител на терористичките групи во Солун. Во Илинденското востание Куситасев е четник при Крсто Асенов и бил избран за реонски началник на Ениџевардарско.

Умира во 1904 година во Солун [1]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 88.