Прејди на содржината

Корифеи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Корифеи (грчки: κορυφαῖος) бил раководител на хорот во античката атинска драма.[1] Отука терминот се користи за водач или водач на некоја организиција или движење, пример: Евстатиј Антиохиски се нарекува корифеи на Првиот совет на Никеја, а Цицерон го именува Зенон како корифеи на стоиците. Апостолот Петар четопати е нарекуван како корифеи во христијанската иконографија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Семь дней в афинском театре Диониса. Москва, Лабиринт, 2004.-360 с.