Петар Нејчев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петар Нејчев
Роден непознато
Битола, Македонија
Починал непознато
непознато

Петар Нејчев — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Петар Нејчев е роден во градот Битола, тогаш во Османлиското Царство, денес во Република Македонија. Се занимавал со трговија. Влегува во ВМОРО. Во 1904 година е член на окружниот комитет од Ресенската околија. Во 1906 година е делегат на Битолскиот окружен конгрес, на кој е избран за благајник на окружниот револуционерен комитет [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 191 - 192.