Димитар Попов (Ботево)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Димитар Попов
Роден 30 јуни 1879
Ботево, Бугарија
Починал Варна, Бугарија

Димитар Попов бил бугарски револуционер, учесник во макеоднското револуционерно движење и член на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Димитар Попов е роден на 30 јуни 1879 година во село Големо Ботeво, во близина на Варна. Во 1899 година пристапил во бугарската војската, останал на служба до летото 1903 година, кога започнал да ги обучува дејци на Организацијата во Јасна полјана. Станал четник во август при Михаил Даев и заминал за Одринско. Во Илинденското востание бил назначен од Михаил Герџиков за околиски војвода и како таков учествува во преземањето на Василико. По задушување на востанието ги бранел бегалците кон Бугарија [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 136.