Никола Биолчев

Од Википедија — слободната енциклопедија

Никола Илиев Биолчев, познат како Ничо Биолчев, — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Биолчев е роден во Прилеп, тогаш во Отоманското Царство. Потекнува од големиот род Биолчеви. Се занимавал со трговија. Претседател е на Припскиот училиштен одбор. Се приклучува во ВМОРО. Во 1899 година е избран за член на Прилепскиот околиски револуционерен комитет, а од октомври 1901 година го предводи [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация . Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 18.