Јордан Поп Константинов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јордан Поп Константинов
Роден непознато
Прилеп, денешна Македонија
Починал непознато
Прилеп, Македонија

Јордан Поп Константинов — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Јордан Поп Константинов е роден во Прилеп, тогаш во Отоманското Царство. Работи како учител и книжар. Заедно со Даме Груев, Александар Хаџи Панов и Јордан Гавазов го создаваат Прилепското комитет на ВМОРО во 1894 година. Раководи долги години терористичката група на Комитетот, како таков е уапсен и лежи во Битолскиот затвор. Умира веднаш по излегувањето оттаму [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 134.