Неделко Дамјанов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неделко Дамјанов
Роден 1869
Битола, Македонија
Починал непознато
непознато

Неделко Дамјанов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Учителскиот кадар во прилепската гимназија во учебната 1892-93 година. Неделко Дамјанов стои втор од лево.

Неделко Дамјанов е роден во 1869 година во Битола, тогаш во Отоманското Царство. Во 1890 година завршил при бугарската егзархиска гимназија во Солун, а потоа учителствувал во Прилеп, Битола, Смилево и на други места. Подоцна бил трговец. Во 1900 година е избран за член на Битолскиот окружен револуционерен комитет [1] заедно со Георги Поп Христов, Васил Пасков, Георги Пешков и Ацо Дорев. Георги Поп Христов за него пишува:

... бивш учител, беше стар работник во делото, во градот имаше сопствен ан и фурна. Тој имаше врски со Мариово и селата. И тој беше добар советник во делото и извонредно чесен раководител [2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 41 - 42.
  2. Спомени на Георги Поп Христов