Јанко Жељазков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јанко Жељазков
Роден 1870
Свиленград, Бугарија
Починал непознато
непознато

Јанко Жељазков — македонски револуционер, член на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Јанко Жељазков е роден во 1870 година во Мустафа паша во Османлиското Царство, денес Свиленград, Бугарија. Влегува во ВМОРО и извршува терористички задачи. Во 1903 година убива турски шпион и лежи 3-4 месеци во затвор. По излегувањето од затвор станува нелегален четник во четата на Георги Тенева со која учествува во Илинденското востание.

При избувнувањето на Првата балканска војна во 1912 година заедно со Ангел Диамандиев и Јани Таушанов е војвода на Првиот свиленски волонтерски одред на Македонско-одринското ополчение, кој подоцна влегува во 14-от Воденска дружина [1][2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 260, 894.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 57.