Васил Папанчев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Васил Папанчев
Роден 1857
Штип, Македонија
Починал 1933
Софија, Бугарија

Васил Папанчев или Васил Панчев — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Македонската револуционерна организација. Тој е еден од првите покрстени членови на Организацијата. Работи како комисионер во канцеларијата на продавачот Саздо Ризов во Солун. Во првите години на постоењето Организацијата, Панчев доставува литература, материјали и пошта од внатрешноста на Македонија за Централниот комитет [1]. Гевгелискиот раководител на Организацијата, Илија Докторов пишува:

Во тие два анoви-хотели, кои беа еден до друг, постојано се навртуваа Васил Панчев, поп Стам Танчев, Атанас Мурџев и Григор Иванов Тотев. Тоа четворицата беа најдоверливите помошници на Даме Груев. Со нив се регулираа, тајните состаноци на Даме Груев со лица кои доаѓаат од провинцијата по организациски работи; ним им се доделуваа работи од сериозен карактер, тие беа во постојан конкакт со сите терористи и преку нив се праќаше и примаше тајната пошта од провинцијата [2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Известия на Института за българска литература. Т. 7, 1958, стр. 349.
  2. „Борбите в Македония - Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров“, Борис Йорданов Николов, ИК „Звезди“, 2005 г., стр. 55-56,