Илија Биолчев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илија Биолчев во комитска носија

Илиja Николов Биолчев, со псевдоним Сципион, — македонски револуционер и деец на Внатрешната македонско-одрински револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Биолчев е роден во 1880 година во Прилеп, Отоманското Царство. Потекнува од големиот род Биолчеви. Работи како учител, книжар и трговец. Четник е при Марко Лазаров во Прилепското во летото 1901 година. Биолчев е назначен за учител во Смрдеш, а подоцна е избран за заменик на Маноло Розов во составот на Костурското горско началство во 1903 година. По завршувањето на Илинденското востание. Илија Биолчев заминува за Кнежевството Бугарија. Во 1908 година е делегат на Ќустендилскиот конгрес.

Пишува за Илустрација Илинден. Умира на 8 септември 1937 година во Софија [1].

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация . Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 18.