Мице Блатцалијата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мице Блатцалијата
Роден непознато
Блатец, Кочанско, Македонија
Починал непознато
непознато

Димитар Костадинов, познат како Мице или Мите Блатцалијата — македонски револуционер, терорист и кочански војвода на Македонската револуционерна организација и Внатрешната македонска револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Блатцалията е роден во Блатец, Кочанско, тогаш во Отоманското Царство. Во 1900 година во Кочани го ликвидирал предавникот од Виничката афера - Георги Јованчев. Бил упасен од страна на властите и е осуден на смрт, но подоцна е помилуван и амнестира. Заминува за Ќустендил и работи како задграничен курир за пунктот на ВМОРО. Во периодот 1913 - 1914 година Блатцалијата е војвода во Кочанско и Царевоселско. Четник кај него во 1914 година е Јордан Мишов [1].

Станува началник на бодови на Внатрешната македонска револуционерна организација во Раково, Ќустендилско по 1920 година [2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 109.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 105.