Јордан Спасов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јордан Спасов
Роден 1875
Кнежје, Светиниколско, денешна Македонија
Починал 25 јули 1908
Кратовско, Македонија

Јордан Спасов — македонски револуционер учесник во македонското револуционерно движење и деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Спасов е роден во 1875 година во штипскoто село Кнежје, тогаш во Османлиското Царство. Останува без образование и станува четник во ајдустската чета на дедо Димо. Со неа во 1895 година учествува во Мелничкото востание на Македонскиот комитет. При разбивањето на четата е заробен и затворен.

Бил амнестиран и повторно започнал со револуционерна дејност и во 1900 година станува четник во четата на Мирче Ацев - Оровчанецот. Подоцна долги години е војвода на ВМОРО во Кратовската околија која ја обиколува со чета од 15 души [1].

Бил суден од војводски суд и убиен во првите денови на Хуриетот поради обвинение и инсистирање од страна на Тодор Александров[2].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Георгиев, Величко, Стайко Трифонов, История на българите 1878 - 1944 в документи, том 1 1878 - 1912, част втора, стр. 475-481., „Българските революционни чети в Македония според доклад на А. Тошев до министъра на външните работи и изповеданията Д. Станчов“
  2. Думбалаковъ, Михаилъ. Презъ пламъцитѣ на живота и революцията, томъ ІІ, София, 1937, стр. 202.