Гоце Имов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гоце Имов
Роден 29 септември 1882
Кукуш, Егејска Македонија
Починал 28 април 1961
Крџали, Бугарија

Гоце Имов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, војвода и раковидетел на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Имов е роден во 1870 година во градот Кукуш, тогаш во Османлиското Царство, денес Кукуш, Грција. Влегува во ВМОРО во 1898 година и од 1902 година е селски војвода на Организацијата. Учи во Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“, но ја напушта и во 1891 година се запишал во Военото училиште во Софија заедно со сограѓанин си Гоце Делчев. Откако го завршува се враќа во Кукуш и станува продавач на пашкули. Истовремено со тоа се занимава со револуционерна дејност и во 1904 година е избран за член на Кукушкиот околиски револуционерен комитет. По Првата светска војна се населил во Крџали, Бугарија, каде и умира во 1961 година [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 66.