Иван Гагалев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иван Гагалев
Роден Прилеп, Македонија
Починал 21 јули 1901
Прилеп , Македонија

Иван Гагалев — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Гагалев е роден во градот Прилеп. По професија е учител. Влегол во Македонската револуционерна организација уште во 1895 година. Станал касиер на Прилепскиот околиски револуционерен комитет [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 128.