Спиро Карасулски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Спиро Карасулски
Spiro Ivanov Karasule IMARO.JPG
Роден 1869
Ругуновец, Кукушко, Егејска Македонија
Починал непознато
непознато

Спиро Иванов, познат како Карасулски, бил македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден е во 1869 година во Ругуновец. Влегува во ВМОРО, бил покрстен од свештеникот Стамат Танчев, и врши терористички наредби од Централниот комитет.

Откако извршуваат неколку убиства над шпиони, прогонувани од властите на 15 септември 1897 година, Иванчо Карасулијата, Апостол Петков и Спиро Карасулски стануваат нелегални, а кон нив подоцна се приклучува Христо Узунов од Куфалово. Војвода е Апостол Петков. Кон средината на февруари кон четата им се приклучуваат и Гоно Балабанов од Сехово и Павле Граматиков од Кониково, Стојко од Карасуле, Лазар Делев од Ореховица, Гого Киров и Хаџи од Мутулово и Кољо Машкото од Богородица. За кратко време четата, која дејствува во Дојранското, Гевгелиско и Ениџевардарско, посеала страв кај зулумџиите.ѓ

Во Првата балканска војна во 1912 година Спиро Карасулские доброволец во Македонско-одринското ополчение во четата на Лазар Делев [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 298.