Иван Кафеџијата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Иван Кафеџијата
Роден непознато
Раково, Леринско, Егејска Македонија
Починал 5 септември 1903
Штрково, Леринско, Егејска Македонија

Иван (Јованче) Кафеџијата или Јон Кафеџијата, — македонски револуционер, деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Иван Кафеџијата е роден во битолската село Раково, тогаш во Османлиското Царство, денес Кратеро, Грција. Влегува во ВМОРО како терорист заедно со Јордан Гавазов, Стојан Лазов и Никола Мрсев, а потоа со Кочо Песнаџиев, Миалече Лисолаец, Михаил Димев и Начо Џивџанов. Заедно со Ташко Христов стоанисувале кафеана што ја користат за средби на дејци на ВМОРО. Подоцна е четник при Георги Сугарев. Во Илинденското востание во 1903 година е војвода на чета од битолските села, во која влегуваат и Иван Димов Паша и Димче Сарванов. Загинува во голема борба во месноста Бигла, Преспа на крајот на востанието. Во четата влегуваат 40 лица, пет од кои по потекло од Крстоар [1].

Наводи[уреди | уреди извор]