Милан Биолчев

Од Википедија — слободната енциклопедија

Милан Биолчев — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Македонската револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Биолчев е роден во Прилеп, тогаш во Отоманското Царство. Потекнува од големиот род Биолчеви. Се риклучува во ВМОРО. Во 1906 година е избран за член на Прилепскиот околиски револуционерен комитет [1].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация . Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 18.