Македониј I Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македониј I Цариградски
Роден(а) непознато,
Починал(а) 360
Слава

Македониј I Цариградски (починал по 360) — Цариградски патријарх во периодот од 342 до 346, како и од 351 до 360 година.

На Вториот вселенски собор, кој се одржал во Цариград во 381 година, бил осуден за ерес, како водач на македонијаните, познати и како духоборци. Тие признавале дека Синот Божји е единосуштен на Отецот, но не исповедале дека Светиот Дух е вистински Бог.