Кир Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Борадилскиот триптих, слонова коска, Цариград, околу 900–1000 година (подарен од Ч. Борадил). Приказ: Во централниот дел е прикажано распетието, девицата и св. Јован,и во горниот дел се прикажани архангелите Михаил и Гаврил, на левата страна, одгоре надолу се: Св. Кир Св. Георгија и св. Теодор Стратилатски, Св. Мина и Св. Прокопиј, на десната страна се прикажани: Св. Јован, Св. Евстатиј, Св. Климент Анкирски, Св. Стефан и Св. Кирион. На позадината се два вдлабнати крстови и кружни ознаки кои содржат статуи од Св. Јоахим и Св. Ана во центарот, со Св. Васил и Барбара, и Јован Персиски и Текла по рабовите.

Кир ЦариградскиВселенски патријарх од 705 до 712 година. Тој се смета за светец во православната црква и католичката црква, празнување кое се слави на 7 јануари во католичката и на 21 јануари во православната црква. Кир бил прогласен за патријарх во 705 година од страна на царот Јустинијан II, како замена за сменетиот патријарх Калиник I. Наскоро по падот на Јустинијан II во декември 711 година, Кир бил заменет од страна на новиот цар Филипик со патријархот Јован VI, кој ги споделувал симпатиите со Филипик за монотелитизмот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Духовни титули
Претходник
Калиник I
Цариградски патријарх
706–712
Наследник
Јован VI