Василиј I Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Василиј I Цариградски — монах од Скамандерскиот манастир, кој тој го основал, бил Вселенски патријарх од 970 до 974 година. Пред неговиот избор за патријарх, тој бил монах во Олимп Сирија и го продолжил својот монашки живот и по изборот за патријарх. За време на своето начелствување бил обвинет за заговор против царот Јован I и и како прекршувач на светите правила, но одбил да се појави пред кралскиот суд. Бил протеран и заминал во Сламандерскиот манастир каде и починал.

За време на неговот начелствување, т.н. Траг документ со кој била прогласена првата држава со манастирски облик Света Гора.

Наводи[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Духовни титули
Претходник
Полиевкт
Цариградски патријарх
970–974
Наследник
Антониј III