Демофил Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Демофил Цариградски (починал во 386) бил епископ на Бер и Цариградски патријарх во периодот од 370 до 379 година.

Тој е роден во аристократска фамилија од Солун, и главно се залагал за аријанската страна во првата поголема шизма во христијанството.