Антониј I Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Антониј I Цариградски
Вселенски патријарх
ЦркваЦрква на Цариград
Ракоположен821
Службата завршила837
ПретходникТеодот I Цариградски
НаследникЈован VII Цариградски
Лични податоци
Вероисповедправославие
ЖивеалиштеЦариградска патријаршија
ЗанимањеПатријарх
Други папи наречени Анатониј

Антониј I ЦариградскиВселенски патријарх во периодот од 821 до 837 година.

За неговото потекло, денеска многу малку се знае. Но познато е дека неговите родители имале можност да го школуваат. Во околу 800 година, тој станал правник и бил во Цариград, каде и работел. Таму тој се замонашил и станал игумен. Во 815 година станал иконоборец. За патријарх бил избран во времето на Михаил II.

Духовни титули
Претходник
Теодот I
Цариградски патријарх
821–837
Наследник
Јован VII