Нифонт I Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нифонт I ЦариградскиВселенски патријарх од 1310 до 1314. Потекнувал од Бер, Егејска Македонија. Сакал луксуз и бил неподобен за позицијата.[1] За време на неговото патријархување била залечена Арсеновата шизма во византиската црква. Нифонт се повлекол од патријархатот по четири години.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J.M. Hussey, Orthodox Church and the Byzantine Empire, Chapter 8, p. 253, Oxford University Press
  2. J.M. Hussey, Orthodox Church and the Byzantine Empire, Chapter 8, p. 254
Духовни титули
Претходник
Атанасиј I
Цариградски патријарх
1310–1314
Наследник
Јован XIII