Прејди на содржината

Антим VI Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Антим VI Цариградски
Антим VI Цариградски

Антим VI Цариградски, (о. 1790 – 1878) — Вселенски патријарх во три периоди од 1845 до 1848 година, од 1853 до 1855 година и од 1871 до 1873 година. Роден е на остров во Егејското Море и починал во Кандили, денешен Истанбул.

Пред да стане патријарх, Антим бил монах во Есфигменскиот манастир во Света Гора, и станал митрополит Серски (1829), Бурски (1833) и Ефески (1837). Во 1845 година тој го надградил католиконот манастирот, доградувајќи две капели, вестибил и трем.

Духовни титули
Претходник
Мелетиј III
Герман IV
Григориј VI
Цариградски патријарх
1845–1848
1853–1855
1871–1873
Наследник
Антим IV
Кирил VII
Јоаким II