Тит (византионски епископ)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тит или Тарат († 272) — Епископ Византиски и наследник на Евгениј I.

Станал епископ во 242 г. Иако низа епископи биле жртви на прогоните на Декиј Трајан, Тит ги преживеал и оние на Требонијан Гал и Валеријан. Неговото началствување траело 30 години, а некаде се споменуваат 35 години и 6 месеци.

Негов наследник е Дометиј.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]