Константин II Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Константин II ЦариградскиВселенски патријарх од 754 до 766 година. Тој бил сменет и затворен по откривањето на заговорот на Константин Крабостапалиот против царот Константин V во јуни 766 година, настан во кој бил вовлечен и Константин II Цариградски. Во есента 767 година, тој бил парадиран низ Цариградскиот хиподром, за подоцна да биде обезглавен.

Духовни титули
Претходник
Анастасиј
Цариградски патријарх
754–766
Наследник
Никита I