Герман III Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Герман III Цариградски Вселенски патријарх во краток период во 1267 година.

По потекло од Сирија или Палестина. Тој бил монах во Ерусалим и на Црна Планина во Мала Азија. Во 1250 годинабил избран за епископ Едрински, положба на која начествувал сè до 1265 година.

Бил близок пријател со царот Михаил VIII,кој наметнал изборот на Вселенскиот патријарх да биде со синодски томос во 1265 година, по екскомуникацијата на Арсениј. Неправилниот избор предизвикал незадоволство и спротивставување од страна на свештенството и мирјаните. За да ја порави состојбата што ја предизвикал, Михаил VIII сакал да ја повлече екскомуникацијата на Арсениј, кога Герман се повлекол во манастирот во Мангана. Сепак Герман останал пријател со царот, и кога тој сакал да постигне унија со католичката црква, Герман присуствувал на соборот во Лион во 1274 година.

Арсениј[уреди | уреди извор]

Духовни титули
Претходник
Арсениј
Цариградски патријарх
1267
Наследник
Јосиф I