Стефан II Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оловен печат на „Стефан, Цариградски архиепископ Нов Рим“, или станува збор за Стефан I или за Стефан II

Стефан II ЦариградскиВселенски патријарх од 29 јуни 925 до 18 јули 928 година. Се верува дека е устоличен од страна на царот Роман I по смртта на Никола, по смртта на Стефан II устоличен е Трифун како пополнување сè додека на тоа место на стапил Романовиот син, Теофилакт, бил доволно возрасен за таа позиција.[1] Стивен Рансиман го нарекува „намерно поставување“.[2] Стефан II е прогласен за светец.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hussey, Joan M. (1990). The Orthodox Church in the Byzantine Empire. Oxford University Press.
  2. Runciman, Steven (1988). The Emperor Romanus Lecapenus and His Reign: A Study of Tenth-Century Byzantium. Cambridge University Press. стр. 27.
Духовни титули
Претходник
Никола I Цариградски
Цариградски патријарх
925–928
Наследник
Трифун