Герасим I Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Герасим I ЦариградскиВселенски патријарх од 1320 до 1321 година.

Тој е роден во Филаделфија и станал опат од престижниот манастир во Мангана, Цариград. Тој бил избран за патријарх на постара возраст, и починал на 19 април 1321 година.

Духовни титули
Претходник
Јован XIII
Цариградски патријарх
1320–1321
Наследник
Исаија