Кирил III Цариградски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кирил III ЦариградскиВселенски патријарх во два куси периоди во 1652 и 1654 година. По потекло бил од Ксанти, тој бил митрополит на Коринт (1628-1635), Пловдив и Велико Трново.

Духовни титули
Претходник
Јоаникиј II
Јоаникиј II
Цариградски патријарх
1652
1654
Наследник
Атанасиј III
Пајсиј I