.mn

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
.mn
.mn Регистриран домеин
Воведен 1995
Тип на домен највисок државен домен
Состојба активен
Регистар Datacom
Покровител Datacom
Наменета употреба Конектирање со Монголија
Фактичка употреба Добро се користи во Монголија и на други места (вклучувајќи и Минесотоа)]])
Ограничувања на рестрацијата Индивидуалните регитри мора да бидат над 18 години, нема други регистрации
Состав Регистрациите се иректво на второ ниво
Документи Договор за регистрација
Правила при спор UDRP
Мреж. место .mn domain name registry

.mn е интернет кодот од највисоко ниво за Монголија. Администриран е од Datacom. Името на домеинот е создаден од првите две согласки од името на државата Монголија. Некои второстепени домеини што се користат се:

  • .gov.mn - владини установи
  • .edu.mn - образовни установи
  • .org.mn - непрофитни организации

Домеинот .mn се повеќе станува користен во американската држава Минесота, но сѐ уште не широко признаен. Домеинот во Минесота се користи за локални страни. Во Минесота, покрај .mn, највеќе се користи .mn.us или .mn.gov.