.mv

Од Википедија — слободната енциклопедија

.mvнајвисок државен домен за Малдивите. Администриран е од страна на телекомуникациската компанија Dhiraagu Pvt Ltd.

Поради недостатокот на можности за интернет регистрација и „Види кој е“ (Whois) опции, но и поради високите трошоци за одржување .mv, го регистрираат главно државните институции и поголемите претпријатија. Малите претпријатија од оваа држава главно ги користат домените .com и .net.

Домени од друго ниво[уреди | уреди извор]

 • .aero.mv - авиација
 • .biz.mv - претпријатија
 • .com.mv - комерцијални организации
 • .coop.mv - корпоративни организации
 • .edu.mv - образовни институции
 • .gov.mv - владини организации
 • .info.mv - информативни страници
 • .int.mv - меѓународни организации
 • .mil.mv - војска
 • .museum.mv - музеи
 • .name.mv - лични презнтации
 • .net.mv - мрежи, семрежни услужници
 • .org.mv - организации
 • .pro.mv - професионалци (поединечни професии)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]