Пливање на Летните олимписки игри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пливање на Летните олимписки игри
Раководен орган FINA
Дисциплини 34 (мажи: 17; жени: 17)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016 2020
Освојувачи на медали

Пливањето на Летните олимписки игри — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена уште од самиот почеток во машка конкуренција, додека во женска конкуренција пливањето било воведено во 1912 година. Заедно со атлетиката и гимнастиката , пливањето е еден од најпопуларните спортови на гледачите на игрите. Пливањето има втор најголем број на олимписки настани (по атлетиката).

Настани[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Моментална програма
Event 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 20 Години
50 м слободно X[1] X X X X X X X X X 10
100 м слободно X X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 28
200 м слободно X X[1] X X X X X X X X X X X X X X 16
400 м слободно X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27


1.500 м слободно X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
100 м грбно X[1] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
200 м грбно X X X X X X X X X X X X X X X X 16
100 м градно X X X X X Х X X X X X X X X 12
200 м градно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
100 м делфин X X X X X X X X X X X X X X 12
200 м делфин X X X X X X X X X X X X X X X X X 15
200 м мешано X X X X X X X X X X X X 10
400 м мешано X X X X X X X X X X X X X X X 13
штафета 4х100 м слободно X X X X X X X X X X X X X 11
штафета 4 х 200 м слободно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
штафета 4 х 100 м мешано X X X X X X X X X X X X X X X X 14
Маратон 10 км X X X X 1
Дисциплини кои повеќе не се во програмата
500 м слободно X 1
880 јарди слободно X[1] 1
1000 м слободно X 1
1200 метри слободно X 1
4.000 м слободно X 1
400 м градно X[1] X X 3
штафета 4 x 50 јарди слободно X[1] 1
200 м екипно X 1
200 м со препреки X 1
60 м ронење X 1
100 м — слободно за морнари X 1
Дисциплини 4 7 9 6 7 7 6 6 6 6 6 6 7 8 10 15 15 13 13 15 16 16 16 16 16 17 17

Жени[уреди | уреди извор]

Моментална програма
Event 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 20 Години
50 м слободно X X X X X X X X X 9
100 50 м слободно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
200 слободно(подробно) X X X X X X X X X X X X X X 14
400 метри слободно X[2] X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 24
800 метри слободно X X X X X X X X X X X X X X 14
1500 метри слободно X 1
100 метри грбно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
200 метри грбно X X X X X X X X X X X X X X 14
100 метри градно X X X X X X X X X X X X X X 14
200 метри градно X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
100 метри пеперутка X X X X X X X X X X X X X X X X X 17
200 метри пеперутка X X X X X X X X X X X X X X 14
200 метри индивидуално мешано X X X X X X X X X X X X 12
400 метри индивидуално мешано X X X X X X X X X X X X X X X 15
4 × 100 слободен стил X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
4 × 200 слободен стил X X X X X X X 7
4 × 100 слободен стил X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Маратон 10 км X X X X 4
Настани 2 3 5 5 5 5 5 5 6 7 8 14 14 13 13 14 15 15 16 16 16 17 17 17 18

Мешано[уреди | уреди извор]

Моментална програма
Настан 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 20 Години
4 × 100 метри слободен стил X 1
Настани 1

Олимписки рекорди[уреди | уреди извор]

Меѓународниот олимписки комитет ги признава најдобрите настапи на сите 32 актуелни (35 од 2020 година наваму) пливачки настани базирани на базен на Игрите како олимписки рекорди.

Табела на освоени медали[уреди | уреди извор]

Вкупно[уреди | уреди извор]

Последно ажурирање по Летните олимписки игри 2016 година

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1 САД (USA)246169134549
2 Австралија (AUS)606765192
3 Источна Германија (GDR)38322292
4 Унгарија (HUN)28252073
5 Јапонија (JPN)22263280
6 Холандија (NED)22181959
7 Велика Британија (GBR)16283074
8 Германија (GER)13192961
9 Кина (CHN)13191143
10 СССР (URS)12212659
11 Шведска (SWE)9151438
12 Канада (CAN)8152649
13 Франција (FRA)8152043
14 ЈАР (RSA)66618
15 Обединета екипа (EUN)63110
16 Русија (RUS)59923
17 Италија (ITA)551222
18 Украина (UKR)4217
19 Западна Германија (FRG)351422
20 Данска (DEN)35614
21 Романија (ROU)3249
22 Ирска (IRL)3014
23 Зимбабве (ZIM)2417
24 Австралазија (ANZ)2338
25 Шпанија (ESP)2248
26 Нов Зеланд (NZL)2136
27 Тунис (TUN)2013
28 Австрија (AUT)16512
29 Германија (EUA)15612
30 Бразил (BRA)14914
31 Грција (GRE)1438
32 Полска (POL)1326
33 Јужна Кореја (KOR)1304
34 Белгија (BEL)1225
35 Костарика (CRC)1124
36 Аргентина (ARG)1113
 Бугарија (BUL)1113
38 Југославија (YUG)1102
39 Мексико (MEX)1012
 Суринам (SUR)1012
41 Казахстан (KAZ)1001
 Литванија (LTU)1001
 Сингапур (SIN)1001
44 Белорусија (BLR)0213
45 Словачка (SVK)0202
46 Финска (FIN)0134
47 Куба (CUB)0112
 Норвешка (NOR)0112
49 Словенија (SLO)0101
 Србија (SRB)0101
 Хрватска (CRO)0101
52 Филипини (PHI)0022
53 Венецуела (VEN)0011
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)0011
 Швајцарија (SUI)0011
Вкупно5595575581674

Пливање со долг тек[уреди | уреди извор]

Последно ажурирање по Летните олимписки игри 2016 година

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1 САД (USA)246168134548
2 Австралија (AUS)606765192
3 Источна Германија (GDR)38322292
4 Унгарија (HUN)27252072
5 Јапонија (JPN)22263280
6 Холандија (NED)19181956
7 Велика Британија (GBR)16262971
8 Кина (CHN)13191143
9 Германија (GER)13182859
10 СССР (URS)12212659
11 Шведска (SWE)9151438
12 Канада (CAN)8152548
13 Франција (FRA)8151942
14 ЈАР (RSA)66618
15 Обединета екипа (EUN)63110
16 Италија (ITA)541120
17 Русија (RUS)49922
18 Украина (UKR)4217
19 Западна Германија (FRG)351422
20 Данска (DEN)35614
21 Романија (ROU)3249
22 Ирска (IRL)3014
23 Зимбабве (ZIM)2417
24 Австралазија (ANZ)2338
25 Шпанија (ESP)2248
26 Нов Зеланд (NZL)2136
27 Австрија (AUT)16512
28 Германија (EUA)15612
29 Бразил (BRA)14813
30 Грција (GRE)1337
31 Полска (POL)1326
32 Јужна Кореја (KOR)1304
33 Белгија (BEL)1225
34 Костарика (CRC)1124
35 Аргентина (ARG)1113
 Бугарија (BUL)1113
37 Југославија (YUG)1102
38 Мексико (MEX)1012
 Суринам (SUR)1012
 Тунис (TUN)1012
41 Казахстан (KAZ)1001
 Литванија (LTU)1001
 Сингапур (SIN)1001
44 Белорусија (BLR)0213
45 Словачка (SVK)0202
46 Финска (FIN)0134
47 Куба (CUB)0112
 Норвешка (NOR)0112
49 Словенија (SLO)0101
 Србија (SRB)0101
 Хрватска (CRO)0101
52 Филипини (PHI)0022
53 Венецуела (VEN)0011
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)0011
 Швајцарија (SUI)0011
Вкупно5535515521656

Маратонско пливање[уреди | уреди извор]

Последно ажурирање по Летните олимписки игри 2016 година

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1 Холандија (NED)3003
2 Русија (RUS)1001
 Тунис (TUN)1001
 Унгарија (HUN)1001
5 Велика Британија (GBR)0213
6 Германија (GER)0112
 Италија (ITA)0112
8 Грција (GRE)0101
 САД (USA)0101
10 Бразил (BRA)0011
 Канада (CAN)0011
 Франција (FRA)0011
Вкупно66618

Нации[уреди | уреди извор]

Nation 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16 Години
 Албанија (ALB)                                                         5
 Алжир (ALG)                                                         8
 Американска Самоа (ASA)                                                         2
 Андора (AND)                                                         6
 Ангола (ANG)                                                         9
 Антигва и Барбуда (ANT)                                                         3
 Аргентина (ARG)                                                         20
 Ерменија (ARM)                                                         6
 Аруба (ARU)                                                         4
 Австралазија (ANZ)                                                         2
 Австралија (AUS)                                                         24
 Австрија (AUT)                                                         24
 Азербејџан (AZE)                                                         6
 Бахами (BAH)                                                         10
 Бахреин (BRN)                                                         6
 Бангладеш (BAN)                                                         8
 Барбадос (BAR)                                                         9
 Белорусија (BLR)                                                         6
 Белгија (BEL)                                                         23
 Бенин (BEN)                                                         3
 Бермуда (BER)                                                         11
 Боливија (BOL)                                                         9
 Босна и Херцеговина (BIH)                                                         7
 Боцвана (BOT)                                                         2
 Бразил (BRA)                                                         21
 Британски Девствени Острови (IVB)                                                         1
 Брунеј (BRU)                                                         1
 Бугарија (BUL)                                                         12
 Буркина Фасо (BUR)                                                         4
 Бурунди (BDI)                                                         4
 Камбоџа (CAM)                                                         7
 Камерун (CMR)                                                         3
 Канада (CAN)                                                         24
 Кајмански Острови (CAY)                                                         4
 ЦАР (CAF)                                                         2
 Чиле (CHI)                                                         9
 Кина (CHN)                                                         12
 Кинески Тајпеј (TPE)                                                         11
 Колумбија (COL)                                                         16
 Комори (COM)                                                         3
 Конго (CGO)                                                         7
 Кукови Oстрови (COK)                                                         2
 Костарика (CRC)                                                         12
 Хрватска (CRO)                                                         6
 Куба (CUB)                                                         11
 Кипар (CYP)                                                         8
 Чехословачка (TCH)                                                         17
 Чешка (CZE)                                                         6
 ДР Конго (COD)                                                         1
 Данска (DEN)                                                         25
 Џибути (DJI)                                                         2
 Доминика (DMA)                                                         2
 Доминиканска Република (DOM)                                                         4
 Источна Германија (GDR)                                                         5
 Еквадор (ECU)                                                         11
 Египет (EGY)                                                         13
 Ел Салвадор (ESA)                                                         10
 Екваторска Гвинеја (GEQ)                                                         1
 Естонија (EST)                                                         8
 Етиопија (ETH)                                                         2
 Фиџи (FIJ)                                                         9
 Финска (FIN)                                                         25
 Франција (FRA)                                                         26
 Габон (GAB)                                                         1
 Гамбија (GAM)                                                         1
 Грузија (GEO)                                                         5
 Германија (GER)                                                         18
 Гана (GHA)                                                         1
 Велика Британија (GBR)                                                         26
 Грција (GRE)                                                         18
 Гренада (GRN)                                                         4
 Гуам (GUM)                                                         8
 Гватемала (GUA)                                                         11
 Гвинеја (GUI)                                                         5
 Гвајана (GUY)                                                         4
 Хаити (HAI)                                                         2
 Хондурас (HON)                                                         9
 Хонгконг (HKG)                                                         16
 Унгарија (HUN)                                                         26
 Исланд (ISL)                                                         15
 Независни учесници (IOP)                                                         1
 Индија (IND)                                                         11
 Независни учесници (IOA)                                                         1
 Индонезија (INA)                                                         12
 Иран (IRI)                                                         7
 Ирак (IRQ)                                                         4
 Ирска (IRL)                                                         14
 Израел (ISR)                                                         16
 Италија (ITA)                                                         24
 Брег на Слоновата Коска (CIV)                                                         4
 Јамајка (JAM)                                                         8
 Јапонија (JPN)                                                         21
 Јордан (JOR)                                                         6
 Казахстан (KAZ)                                                         6
 Кенија (KEN)                                                         6
 Косово (KOS)                                                         1
 Кувајт (KUW)                                                         9
 Киргистан (KGZ)                                                         6
 Лаос (LAO)                                                         5
 Латвија (LAT)                                                         7
 Либан (LIB)                                                         11
 Лесото (LES)                                                         1
 Либија (LBA)                                                         5
 Лихтенштајн (LIE)                                                         2
 Литванија (LTU)                                                         7
 Луксембург (LUX)                                                         16
 Македонија (MKD)                                                         6
 Мадагаскар (MAD)                                                         8
 Малави (MAW)                                                         4
 Малезија (MAS)                                                         14
 Малдиви (MDV)                                                         7
 Мали (MLI)                                                         5
 Малта (MLT)                                                         6
 Маршалски Острови (MHL)                                                         3
 Маврициус (MRI)                                                         7
 Мексико (MEX)                                                         19
 Микронезија (FSM)                                                         5
 Молдавија (MDA)                                                         5
 Монако (MON)                                                         7
 Монголија (MGL)                                                         5
 Црна Гора (MNE)                                                         2
 Мароко (MAR)                                                         5
 Мозамбик (MOZ)                                                         10
 Мјанмар (MYA)                                                         5
 Намибија (NAM)                                                         3
 Непал (NEP)                                                         6
 Холандија (NED)                                                         24
 Холандски Антили (AHO)                                                         5
 Нов Зеланд (NZL)                                                         19
 Никарагва (NCA)                                                         8
 Нигер (NIG)                                                         5
 Нигерија (NGR)                                                         5
 Норвешка (NOR)                                                         18
 Оман (OMA)                                                         3
 Пакистан (PAK)                                                         9
 Палау (PLW)                                                         5
 Палестина (PLE)                                                         5
 Панама (PAN)                                                         11
 Папуа Нова Гвинеја (PNG)                                                         5
 Парагвај (PAR)                                                         8
 Перу (PER)                                                         14
 Филипини (PHI)                                                         20
 Полска (POL)                                                         17
 Португалија (POR)                                                         16
 Порторико (PUR)                                                         13
 Катар (QAT)                                                         5
 Родезија (RHO)                                                         1
 Романија (ROU)                                                         15
 Русија (RUS)                                                         7
 Руанда (RWA)                                                         5
 Сар (SAA)                                                         1
 Света Луција (LCA)                                                         5
 Свети Винсент и Гренадините (VIN)                                                         4
 Самоа (SAM)                                                         1
 Сан Марино (SMR)                                                         8
 Саудиска Арабија (KSA)                                                         4
 Сенегал (SEN)                                                         7
 Србија и Црна Гора (SCG)                                                         2
 Србија (SRB)                                                         3
 Сејшели (SEY)                                                         7
 Сиера Леоне (SLE)                                                         2
 Сингапур (SIN)                                                         11
 Словачка (SVK)                                                         6
 Словенија (SLO)                                                         7
 ЈАР (RSA)                                                         15
 Јужна Кореја (KOR)                                                         12
 СССР (URS)                                                         9
 Шпанија (ESP)                                                         20
 Шри Ланка (SRI)                                                         10
 Судан (SUD)                                                         4
 Суринам (SUR)                                                         9
 Свазиленд (SWZ)                                                         7
 Шведска (SWE)                                                         26
 Швајцарија (SUI)                                                         21
 Сирија (SYR)                                                         7
 Таџикистан (TJK)                                                         4
 Танзанија (TAN)                                                         3
 Тајланд (THA)                                                         9
 Того (TOG)                                                         2
 Тонга (TGA)                                                         2
Податотека:Тринидад и Тобаго Тринидад и Тобаго (TRI)                                                         10
 Тунис (TUN)                                                         8
 Турција (TUR)                                                         11
 Туркменистан (TKM)                                                         4
 Уганда (UGA)                                                         6
 Украина (UKR)                                                         6
 ОАЕ (UAE)                                                         8
 САД (USA)                                                         27
 Уругвај (URU)                                                         14
 Узбекистан (UZB)                                                         6
 Венецуела (VEN)                                                         13
 Виетнам (VIE)                                                         13
 Девствени Острови (ISV)                                                         10
 Западна Германија (FRG)                                                         5
 Јемен (YEM)                                                         3
 Југославија (YUG)                                                         22
 Замбија (ZAM)                                                         6
 Зимбабве (ZIM)                                                         10
Nations 4 12 4 14 17 19 23 28 20 29 34 48 33 45 42 51 52 51 41 67 77 92 117 150 152 162 166 169
Swimmers 19 76 32 100 120 116 118 182 128 248 249 319 235 380 405 468 532 471 333 494 633 641 762 954 937 1026 950 950
Година 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 16

Забележителни промени во спортот[уреди | уреди извор]

Времето на завршување на патеките постојано паѓало со текот на годините како резултат на подобри техники за обука и нови случувања во спортот.

На првите четири Олимписки игри, натпреварите не се одржувале во базени, туку во отворена вода (1896 година, Средоземно Море; 1900 година, Сена; 1904 година, вештачко езеро). Трките на Олимписките игри во 1904 година биле единствените што некогаш биле мерени во јарди, наместо вообичаените метри. Во 1908 година бил изграден 100-метарски базен специјално наменет за Олимписките игри и се наоѓал во центарот на овалната патека на главниот стадион. Олимписките игри во 1912 година, што се одржале во пристаништето во Стокхолм, го означиле почетокот на електричното мерење на времето.

Машките пливачи носеле костими за капење со цело тело до 40-тите години на минатиот век, што предизвикало повеќе влечење во водата отколку нивните современи колеги. Исто така, со текот на годините, дизајните на базените го намалиле влечењето. Некои размислувања за дизајнот овозможуваат намалување на отпорноста кон пливање, правејќи го базенот побрз. Имено, соодветна длабочина на базенот, елиминирање на брановите, елиминација на струјата, зголемена ширина на лентата, тркачки ленти кои апсорбираат енергија и употреба на други иновативни хидраулични, акустични, осветлувачки дизајни и костими за капење.

Олимписките игри во 1924 година први го искористиле стандардниот базен од 50 метри со обележани ленти. Во слободен стил, пливачите првично гулавеа низ ѕидовите на базенот, но нуркачките блокови биле вклучени почнувајќи од Летните олимписки игри во 1936 година. Системот на свртување наназад бил развиен во 1950-тите години. Очилата за пливање за прв пат биле дозволени во 1976 година .

Стилот „пеперутка“ за прв пат се одржал дури во 1956 година.

На жените на почетокот им било дозволено подолго растојание од 800 метри слободно во 1968 година, што останува најдолго на жените во базен. Дотогаш, жените се сметале за премногу „деликатни“ за да можат да пливаат на трка толку долго, иако мажите имале 1.500 метри слободно од раните години.

И на мажите и на жените им била доделена трката на 200 метри слободен стил во 1968 година, со што на пливачите им се дала трка на средна дистанца од 100 метри до 400 метри.

Женската штафета на 800 метри слободен стил била додадена во 1996 година - машка штафетна трка на тоа растојание била организирана од 1912 година. На шест олимпијади, мажите имале две штафетни трки во слободен стил, додека жените една. Почнувајќи од 1996 година, двата пола имаат по два.

Мешаните штафетни трки (4 × 100 метри) не се одржувале за мажи или жени до 1960 година, но оттогаш тие продолжуваат на секоја олимпијада.

Почнувајќи од 2008 година, и мажите и жените се натпреваруваат во маратонско пливање од патека која е диолга 10километри.

Белешки[уреди | уреди извор]

 

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Distances at the 1904 Olympics were measured in yards rather than metres. The 50 yard freestyle was 45.7 metres and the 100 yard freestyle and backstroke races were 91.4 metres. The 220, 440, and 880 yard freestyle races were 201, 402, and 805 metres, respectively. Instead of a 1500 metre race, there was a 1 mile race which made for 1609 metres. The 440 yard breaststroke, like the freestyle, was 402 metres. The relay, 4 × 50 yards, was 4 × 45.7 metres.
  2. In 1920, the women's event was 300 metres.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]